Pressemelding -
Kari Bremnes vinner prestisjefylt Trysil-pris
Kari Bremnes tildeles Skjæraasenprisen 2018. Den prestisjefylte kunstnerprisen tildeles de som favner Trysildikteren Einar Skjæraasens ånd i sitt arbeid. Prisen deles ut for tidende gang i år.
Skjæraasenprisen deles ut under Skjæraasendagene 6. oktober som Trysil kommune har arrangert siden 100-årsjubileet til Einar Skjæraasens fødsel i 2000. Mange kjente og kjære kunstnere har fått prisen tidligere, og nå tildeles den folkekjære artisten Kari Bremnes.
- Det er en ære og glede at jeg er funnet verdig til å få en pris i navnet Skjæraasen. En av de fineste sangtekstene jeg vet er Danse mi vise, gråte min sang. Den rommer et helt liv og jeg har sunget den mye, en av de første jeg lærte meg på gitar, sier prisvinneren Kari Bremnes. - Siden oppdaget jeg andre dikt som også traff meg, med sin humor, undring, lunhet, lengsel, nærhet til naturen. Jeg er veldig glad for å få denne prisen!
Om prisvinneren:
Kari Bremnes er en av Norges mest kjente artister. Hun framfører egne tekster og melodier, men har også sunget tekster av bl.a. Tove Ditlevsen, Olav H. Hauge, Petter Dass og sin far Ole Bremnes. Hun debuterte som plateartist med utgivelsen Folk i husan i 1980 sammen med broren Ola Bremnes. Det store gjennombruddet kom i 1987, med albumet Mitt ville hjerte, som også var hennes første soloalbum. Siden 1987 har Kari Bremnes gitt ut 15 soloalbum i tillegg til en rekke plater sammen med andre artister, bl.a. søsknene Ola og Lars Bremnes, Lars Klevstrand, Ole Paus og Mari Boine.
Hun har vunnet en rekke priser og har blant annet mottatt Spellemannprisen tre ganger, og vært nominert til ytterligere seks Spellemannpriser. Hun har turnert i Japan, Tyskland, Frankrike og Østerrike og holdt utallige konserter rundt i hele Norge.
Begrunnelse
Som Einar Skjæraasen er Kari Bremnes opptatt av møter mellom mennesker.
Hun skildrer livsskjebner, lykkerus og lengsel, vemod, undring, sorg og død, savn og forventning. Hun deler egne livserfaringer med oss og maler med ordene når hun tegner sine lyriske bilder.
I et intervju med Framtida sier hun: «Du mister nokon, det skjer noko med oss alle undervegs. Du blir herda i forhold til du er utilstrekkeleg og kjenner avmakt. Ein må prøve å elske si skjebne, eller i alle fall forsone seg med den. Det er ikkje alt ein rår over».
Det er vanskelig å skille tekst og melodi i Karis produksjon. Kanskje kommer det av at hun alltid begynner med teksten, for så å lage melodier som føyer seg til ordene i et vakkert klangbilde.
Prisutdelingen og festprogram
Prisutdelingen skjer i kulturhuset Hagelund i Trysil 6.oktober kl. 19.00 med et eget festprogram. Det vil bli en høytidelig, men også nær og intim kulturkveld der publikum skal få bli kjent med Kari Bremnes gjennom samtale med programleder Liv Simensen. Flere trysilartister skal også få tolke Kari Bremnes på sitt vis; De fire Løken-kara, artisten Malin Jonsson, guttene i Braaheim, samt barnekoret Regnbuen. I andre avdeling byr Kari Bremnes på viser fra eget repertoar sammen med musiker Bengt Hanssen. Sammen vil de øse av Kari Bremnes sin rike produksjon til glede for alle som kommer.
Billettsalget starter 15.juni på nettsida www.ebillett.no, via app’en «ebillett» eller på servicetorget i Trysil kommune.
Fakta om Skjæraasenprisen
Skjæraasenprisen settes opp av Trysil kommune og vinneren får 25 000,-. Prisen tildeles en formidler av et helhetlig verdisyn som favner den ånd som ligger i Einar Skjæraasens diktning. Det kan være innen forfatterskap, bildende kunst eller musikk. Det er ingen avgjørende betingelse av prisvinneren skal være norsk.
Tidligere prisvinnere:
2000: Erik Bye
2002: Halvdan Sivertsen
2004: Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen
2006: Lars Lillo Stenberg
2008: Jon Østeng Hov
2010: Anne Grete Preus
2012: Odd Nordstoga
2014: Nettstedet Harvest
2016: Alf R. Jacobsen
Komiteen for Skjæraasenprisen består av:
- En representant for familien, for tiden Ingrid Skjæraasen
- Ordføreren i Trysil, for tiden Erik Sletten
- Kultursjefen i Trysil, for tiden Anne Norderhaug Sætre
- To politikere, for tiden Linn Rundfloen og Ole Martin Norderhaug.
For mer informasjon, ta kontakt med
Anne Norderhaug Sætre, kultursjef i Trysil på telefon 905 15 159 eller e-post: Anne.Norderhaug.Saetre@trysil.kommune.no.
Emner
Kategorier
Regions
Destinasjon Trysil er en medlemsorganisasjon for all reiselivsrelatert virksomhet i Trysil.
Trysil er Norges største ski- og stisykkeldestinasjon. Vi har 850 000 gjestedøgn, 28 000 senger rundt Trysilfjellet, over 919 000 skidager, 207 millioner NOK i skipassomsetning, 67 bakker, 29 heiser, over 500 km med langrennsløyper. 40 000 sykkeldager, 100 km med naturlig singeltrack, sykkelparker, over 40 km tilrettelagte sykkelstier og et stort utvalg av aktiviteter og arrangementer. Over 70 % av de kommersielle gjestedøgnene i Trysil kommer fra utlandet. Trysil reiselivsstrategi 2020 viser retningen for en offensiv satsning på å videreutvikle Trysil som helårlig og internasjonal destinasjon.