Gå videre til innhold
Thor Gotaas har fått Trysils skihistorie mellom to permer.
Thor Gotaas har fått Trysils skihistorie mellom to permer.

Pressemelding -

Verdens fremste skibygd

Trysils skihistorie kommer nå mellom to bind, og forfatteren er Thor Gotaas. Få kjenner skihistorien så godt som han, og i prosessen med å skrive boka ”Skibygda Trysil – slit og glede”, dukket det opp flere overraskelser for den historieinteresserte forfatteren. 2. november kl. 19.00 i Trysil kommer forfatteren selv og forteller om boka.

Trysil er i ferd med å avslutte sitt jubileumsår, 50 år som alpindestinasjon. Men skihistorien til Trysil tar oss så langt bak som til 1700-tallet.

- Da jeg fikk forespørselen fra Trysil kommune om å skrive Trysils skihistorie sa jeg ja med en gang. Jeg visste at Trysil har en rik skihistorie, men jeg ble veldig overrasket over det faktiske omfanget. Det er helt tydelig at Trysil ikke bare er Norges, men verdens fremste skibygd. Og det går det ikke an å argumentere i mot, forteller den entusiastiske forfatteren Thor Gotaas. - At skisportens vugge sto i Morgedal, er en myte som ble konstruert til OL i Oslo i 1952 av et fåtall skriveføre menn.

Saken fortsetter under filmen

Skiløpere på høyt nivå

Boka ”Skibygda Trysil – slit og glede” kommer i 3000 eksemplarer og vil være i salg fra 3. november. På lanseringsarrangementet i Trysil 2. november kl. 19.00 vil Gotaas selv fortelle om boka og prosessen å få ned Trysils skihistorie i bokform.

- Det har vært en veldig fin prosess å skrive denne boken. Det har vært som å gå på epleslang i en hage med mye moden frukt. Trysil har hatt enormt mange skiløpere på høyt nivå gjennom tidene. Et eksempel på det er Hallgeir Brenden som var større kjendis på den tiden enn det Petter Northug er i dag. Den gang handlet det om Hallgeir, Stein Eriksen, Kupper`n og Hjallis, og kanskje et par skihoppere, sier Gotaas. – Og så har man Anita Moen fra nyere tid. Hun var ”innseig”, som jeg bruker å si. Det vil si seigere enn seig!

Måtte begrense seg

En av utfordringene Gotaas har hatt var å begrense seg. I tillegg til den store mengden med historie Trysil har å ta av, så finnes det kolossalt mye bilder.

- Vi er veldig stolte av å ha fått Thor Gotaas til å skrive skihistorien vår. Det er en veldig viktig del av vår tradisjon, historie og kultur. Det er viktig - og ikke minst på høy tid - at dette blir nedskrevet for både å opplyse og more lesere i nåtiden og ta vare på historien for ettertiden, sier kultursjef Anne Norderhaug Sætre. – Boka inneholder garantert noe du ikke visste om Trysils skihistorie, i tillegg har den over 350 bilder. Den bør ligge under årets juletre.

Fakta:

  • Thor Gotaas har skrevet 31 bøker, 14 av dem handler om skisport.
  • Det er Trysil kommune som gir ut boken og som har engasjert Thor Gotaas til å skrive den.
  • Trysil kommune har bevilget 1 175 000 kroner til prosjektet
  • Sparebanken Hedmark har sponset boka med 150 000 kroner

For mer informasjon, ta kontakt med:

Anne Sætre, kultursjef i Trysil kommune, telefon 90 51 51 59 eller e-post: ase@trysil.kommune.no.

Related links

Emner

Regions


Destinasjon Trysil er en medlemsorganisasjon for all reiselivsrelatert virksomhet i Trysil.

Trysil er Norges største ski- og stisykkeldestinasjon. Vi har 850 000 gjestedøgn, 28 000 senger rundt Trysilfjellet, over 919 000 skidager, 207 millioner NOK i skipassomsetning, 67 bakker, 29 heiser, over 500 km med langrennsløyper. 40 000 sykkeldager, 100 km med naturlig singeltrack, sykkelparker, over 40 km tilrettelagte sykkelstier og et stort utvalg av aktiviteter og arrangementer. Over 70 % av de kommersielle gjestedøgnene i Trysil kommer fra utlandet. Trysil reiselivsstrategi 2020 viser retningen for en offensiv satsning på å videreutvikle Trysil som helårlig og internasjonal destinasjon.

Kontakter

Ida Dyreng

Ida Dyreng

Pressekontakt Daglig leder, Destinasjon Trysil +47 90 73 23 08

Relatert innhold

Velkommen til Trysil - størst i Norge på ski og stisykling

Destinasjon Trysil er en medlemsorganisasjon for næringsvirksomhet i Trysil, eid av over 200 virksomheter i Trysil.

Destinasjon Trysil har ansvaret for markedsføring og informasjon til gjester, PR og vertskapsoppgaver, ulike utviklingsprosjekter og stisykkelsatsingen Trysil Bike Arena. I tillegg arrangerer de møteplasser og kompetansetiltak for næringslivet i kommunen.

Trysil er Norges største ski- og stisykkeldestinasjon. Vi har 885 000 gjestedøgn, 28 500 senger rundt Trysilfjellet, over 1 100 000 skidager, 255 millioner NOK i skipassomsetning, 69 bakker, 32 heiser, over 500 km med langrennsløyper. Over 92 000 sykkeldager, 100 km med naturlig sykkelstier, sykkelparker, over 65 km tilrettelagte sykkelstier og et stort utvalg av aktiviteter og arrangementer. 80 % av de kommersielle gjestedøgnene i Trysil kommer fra utlandet. Trysil reiselivsstrategi 2030 viser retningen for en optimalisert og bærekraftig vekst, med en offensiv satsning på å videreutvikle Trysil som helårlig og internasjonal destinasjon.

Destinasjon Trysil
Storvegen 3
2420 Trysil
Norge