Gå videre til innhold
Høyfjellssykling på tilrettelagte sykkelstier er populært. Foto: Andreas Fausko
Høyfjellssykling på tilrettelagte sykkelstier er populært. Foto: Andreas Fausko

Pressemelding -

5 år med sykkelsatsing har gitt eventyrlig vekst

Trysil er inne i sitt femte år med utvikling av tilrettelagte sykkelstier, og har hatt en vekst i antall kommersielle gjestedøgn for sommeren på 43 prosent siden 2013. -Et eventyr, sier turistsjefen i Trysil.

Det er nå fem år siden Trysil tok det modige steget og satset alt på en sommeropplevelse som ingen i Norge kunne skilte med. Et tilrettelagt og familievennlig stisykkelanlegg ble nøkkelen til sommersuksess.

- Vi er svært fornøyd med at vi fortsetter å vokse om sommeren. I juli hadde vi 28 prosent flere kommersielle gjester i Trysil sammenlignet med juli i fjor, forteller Gudrun Sanaker Lohne, turistsjef og daglig leder i Destinasjon Trysil. - Flere gjester til Trysil om sommeren er grunnlaget for reiselivets utvikling i kommunen. Det skaper inntekter og kommersiell virksomhet, og det er også grunnlag for vekst i tilknyttede bransjer.

Enda flere skandinaviske gjester

I Trysil er det ingen tvil om hva som trekker sommergjester til Trysil.

- I mai til juli hadde vi 177.700 syklede runder i sykkelanlegget vårt, og det er økning på 18 prosent mot i fjor, sier Sanaker Lohne. - Grunnen til at gjestene kommer til oss er fordi vi er blitt en av de mest komplette sykkeldestinasjonene i Europa. Vi har klart å skape en unik sommeropplevelse, med et helhetlig produkt for hele familien. Nå ser vi også at vi begynner å nå ut med markedsføringen vår i hele Skandinavia. I juli har vi hatt nesten 40 prosent flere svensker gjester og 60 prosent flere dansker gjester her.

Trysil har til nå investert 22 millioner kroner i sykkelprosjektet.

- Vi kan ikke stoppe utviklingen nå. Hvis vi skal fortsette å vokse og skape positive ringvirkninger i kommunen, så må vi også fortsette å investere i sykkelsatsingen. Da er vi avhengige av å ha med oss både fylkeskommunen og vår egen kommune på investeringene, i tillegg til næringsaktørene i Trysil, sier Sanaker Lohne. 

Se også Sykkelsatsingen har gitt flere arbeidsplasser og befolkningsvekst i Trysil

Alle vokser

Det er ikke bare overnattingsaktørene som opplever vekst om sommeren i Trysil. Aktivitetsbedrifter, restauranter og mange handelsaktører melder om økning i omsetningen i sommeren.

- Trafikken hos oss har vært veldig bra i sommer. Egentlig langt over forventing faktisk, sier Håkon Wiklund Olsen, butikksjef på Kiwi Trysilfjellet. I juli hadde vi en vekst på 13 prosent mot 2018 og opp 23 prosent mot 2017. Flere sommerturister til Trysil gjorde at vi i år hadde mulighet til å utvide butikklokalene våre, og jeg forventer å måtte ansette flere hos meg i løpet av året. Det er jeg veldig fornøyd med.

Bærekraftig utvikling

Sykkelprosjektet har virkelig satt sommer-Trysil på kartet. Nå vil også de andre fjelldestinasjonene i Norge være med på suksessen.

- Vi har hatt over 30 destinasjoner både fra Norge, Sverige, Danmark og Finland på studietur i Trysil de siste årene. Vi har delt våre erfaringer bredt. Det tror vi er viktig for å sikre en god og bærekraftig utvikling av sykkel som reiselivsprodukt. Det er mange fallgruver, og det er viktig at alle har fokus på kvalitet og sikkerhet, sier Sanaker Lohne.

Forventer rekordhøst

Høsten er en populær tid for å ta turen på fjellet. Med en rekordsommer i ryggen forventer Trysil nå storinnrykk av syklister i høsthelgene fremover.

- Vi er foreløpig bare litt over halvveis i sykkelsesongen. Stibyggerne holder fortsatt på for fullt, så vi skal åpne noen fantastiske sykkelnyheter i løpet av høsten. På fredag åpnet vi en ny, rød heisbasert sykkelsti, vi holder på å utvide sykkelparken og skal blant annet åpne en unik parallellslalåmbane i løpet av høsten, forteller en ivrig Sanaker Lohne. I tillegg er det mange fine arrangementer her i høst, som Trysilrypa kommende helg, Skjæraasendagene, Bike Out og så blir det for første gang 80/20 enduroritt i Trysil. Det blir en perfekt avslutning på sykkelsesongen. 

For mer informasjon:

Ta kontakt med Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil, telefon 48 15 18 22/gudrun@trysil.com.

Emner

Regions


Destinasjon Trysil er en medlemsorganisasjon for all reiselivsrelatert virksomhet i Trysil.

Trysil er Norges største ski- og stisykkeldestinasjon. Vi har 850 000 gjestedøgn, 28 000 senger rundt Trysilfjellet, over 1 100 000 skidager, 250 millioner NOK i skipassomsetning, 67 bakker, 29 heiser, over 500 km med langrennsløyper. 53 200 sykkeldager, 100 km med naturlig singeltrack, sykkelparker, over 50 km tilrettelagte sykkelstier og et stort utvalg av aktiviteter og arrangementer. Over 70 % av de kommersielle gjestedøgnene i Trysil kommer fra utlandet. Trysil reiselivsstrategi 2020 viser retningen for en offensiv satsning på å videreutvikle Trysil som helårlig og internasjonal destinasjon.

Om sykkelprosjektet Trysil Bike Arena

Destinasjon Trysil og samarbeidende aktører utviklet i 2013 en masterplan for stisykling i Trysil. Prosjektet fikk navnet Trysil Bike Arena. Planen ble utarbeidet i samarbeid med franske Bike Solutions, et av de ledende konsulentselskapene innen stisykling i Europa. Utviklingen av stisykkeltilbudet er fyrtårnet og reiseanledningen Trysil har manglet om sommeren og høsten. Totalt skisserer masterplanen en investeringsramme på 25 millioner kroner innen 2020. Utviklingen av Trysil Bike Arena har vært et «spleiselag» mellom Destinasjon Trysil, Trysil kommune, Hedmark Fylkeskommune og små og store aktører i Trysil.

Satsningen er beregnet å gi mellom 50-100 000 nye kommersielle gjestedøgn, som gir effekter i form av omsetning på 40-80 millioner kroner og 40-80 nye årsverk.

Vår generalpartner i prosjektet er GT Bicycles. Midlene fra partnere går til drift og vedlikehold av de tilrettelagte sykkelstiene i Trysil Bike Arena. 

Kontakter

Gro Kveldro Bruksås

Gro Kveldro Bruksås

Pressekontakt PR-ansvarlig Destinasjon Trysil +47 46 82 66 74
Ida Dyreng

Ida Dyreng

Pressekontakt Daglig leder, Destinasjon Trysil +47 90 73 23 08

Relatert innhold

Velkommen til Trysil - størst i Norge på ski og stisykling

Destinasjon Trysil er en medlemsorganisasjon for næringsvirksomhet i Trysil, eid av over 200 virksomheter i Trysil.

Destinasjon Trysil har ansvaret for markedsføring og informasjon til gjester, PR og vertskapsoppgaver, ulike utviklingsprosjekter og stisykkelsatsingen Trysil Bike Arena. I tillegg arrangerer de møteplasser og kompetansetiltak for næringslivet i kommunen.

Trysil er Norges største ski- og stisykkeldestinasjon. Vi har 885 000 gjestedøgn, 28 500 senger rundt Trysilfjellet, over 1 100 000 skidager, 255 millioner NOK i skipassomsetning, 68 bakker, 31 heiser, over 500 km med langrennsløyper. Over 87 000 sykkeldager, 100 km med naturlig sykkelstier, sykkelparker, over 50 km tilrettelagte sykkelstier og et stort utvalg av aktiviteter og arrangementer. 80 % av de kommersielle gjestedøgnene i Trysil kommer fra utlandet. Trysil reiselivsstrategi 2030 viser retningen for en optimalisert og bærekraftig vekst, med en offensiv satsning på å videreutvikle Trysil som helårlig og internasjonal destinasjon.

Destinasjon Trysil
Storvegen 3
2420 Trysil
Norge