Gå videre til innhold
Tony og Lena Smith Høiby og sønnen Andor på 6 angrer ikke et sekund på valget om å flytte til Trysil. Foto: Jonas Sjögren/Destinasjon Trysil
Tony og Lena Smith Høiby og sønnen Andor på 6 angrer ikke et sekund på valget om å flytte til Trysil. Foto: Jonas Sjögren/Destinasjon Trysil

Pressemelding -

Et nytt kapittel: Familie finner ro og frihet i Trysil etter å ha forlatt storbyen under koronakrisen

Familien Smith Høiby sa opp trygge jobber, solgte hus og hjem og flyttet fra Oslo til Trysil for to år siden. – Det var som å hoppe i fallskjerm uten å ane hvordan man skulle lande, men vi har aldri angret, sier de.

Tony er født og oppvokst på Magnor og ikke ukjent med et liv utenfor storbyen. Lena kommer opprinnelig fra Ski og har levd mesteparten av livet i Oslo. Hun var ei skikkelig byjente, og ga klar beskjed allerede på første date at det var uaktuelt å flytte til mindre urbane steder. Det var før de oppdaget og forelsket seg i Trysil.

SPA-følelse

– Vårt første bekjentskap med Trysil var i 2015. Tony spesielt var litt hektet på sykkel og Gullia hadde akkurat åpnet. Jeg jobbet innenfor Radisson-systemet og fikk litt rimeligere overnatting, så de første årene vi besøkte Trysil, bodde vi der, forteller Lena.

– I 2019, under sykkelfestivalen Utflukt, begynte vi å se etter en fritidsbolig, og den høsten kjøpte vi oss en leilighet i fjellet. Etter det var vi i Trysil hver helg. Det å komme til leiligheten ga oss nesten en SPA- følelse som var helt fantastisk. Etter hvert merket vi at det ble verre og verre å dra inn igjen til Oslo på søndag kveld. Vi ønsket oss tilbake så fort vi dro, mimrer Tony.

Koronatiden ble en vekker

I mars 2020 brøt koronapandemien ut, og for en storbyfamilie som etter hvert hadde blitt avhengige av å komme seg på fjellet, ble det et enormt savn i hverdagen å sitte koronafast i Oslo.

– Hytteforbudet var helt grusomt, forteller Lena. Vi var naturligvis lojale mot reglene som ble innført, men savnet etter Trysil og alt vi hadde der, var veldig stort.

– Ja, det var fryktelig, istemmer Tony, - men samtidig ga koronatiden oss noen tydelige svar. Vi måtte stille oss spørsmålet - Hva holder vi på med? Det ble tydeligere at hverdagen i Oslo omtrent var som å sitte i et hamsterbur. Du gjør de samme tingene hver dag. Tempoet er høyt, du jobber, stresser og sover. Det er en evig runddans. Og i marka puster joggerne deg bokstavelig talt i nakken, smiler Tony.

Hoppet bare i det

Sommeren 2020 dukket derfor tankene om å flytte til Trysil opp.

– Vi begynte å følge med på ledige hus i Trysil, og da det dukket opp et hus like ved elva, dro vi opp for å se. Og vi falt helt pladask! Utsikten, beliggenheten, huset - alt stemte, forteller Lena, og da var det egentlig ingen vei tilbake. Vi bestemte oss bare for å hoppe i det og satse alt.


– For min del som liker å planlegge og ha struktur på alt i livet, var det veldig skummelt, forteller Tony. Spesielt det med å si opp jobben etter 23 år i en barnehage uten å ha noe annet å gå til. Vi hadde jo ikke noe nettverk i Trysil. Vi satset bare på at det dukket opp noe. I verste fall kunne en av oss pendle en periode, tenkte vi.

Men med solid bakgrunn fra barnehagebransjen løste det seg snart. Begge har nå fast jobb i Trysil.

4 timer ekstra i døgnet

Etter snart to år i Trysil merker paret godt fordelene med å bo på et mindre sted.

– Noe av det vi kanskje merker aller mest, er at døgnet har fått fire timer ekstra. Her er det så kort vei til alt. Det er ingen kø og ingen trafikk å ta hensyn til. Alt du trenger fra aktivitetstilbud, butikker og servicefunksjoner til barnehage og skole, er bare noen minutter unna. Det kreves mye mindre planlegging og tilrettelegging i hverdagen her. Det frigjør tid til andre ting vi ønsker å gjøre, forklarer Lena.


– I tillegg er hele atmosfæren i Trysil roligere, forteller Tony. - I Oslo blir du stresset av alt du har rundt deg. Det merkes ikke så godt når du lever i det, men vi merker forskjellen godt nå. Her får vi lavere puls selv om arbeidshverdagen er lik. Vi er blitt gladere mennesker, og vi har fått mer overskudd. Så nei, vi angrer definitivt ikke!

Trygt i Trysil

Som foreldre til Andor (6) mener ekteparet Smith Høiby at Trysil er et mye bedre sted å vokse opp i enn storbyen.

– En ting er alt han kan oppleve av fritidstilbud og friluftsliv. Han var bare to år gammel første gang han var med på sykkelstiene i Trysil. En annen ting er tryggheten vi opplever ved å bo her. Det er mindre forhold, oversiktlig og du blir kjent med mange. Folk ser deg, bryr seg og passer på deg. Her kan du levere husnøklene til naboen og stole på at alt går bra. I Oslo vet du knapt hva naboen heter, sier Lena.

– Den følelsen gjør at vi som foreldre kan senke skuldrene og gi Andor større frihet i omgang med andre. Vi må ikke hele tiden være på vakt overfor det ukjente og alt som kan skje. Vi hadde en følelse før vi flyttet som sa oss at dette er bygda vår. Vi har ikke blitt skuffet.

– Nå snakker vi med venner som sier de skulle ønske at de kunne gjort som oss. Til alle som sier dette sier vi: Hva stopper dere?

Trysil trenger arbeidskraft
Kommunedirektør Jan Sævig i Trysil kommune sier det vil være stort behov for kompetanse og arbeidskraft både i privat næringsliv og i kommunal sektor i årene som kommer.

–Det er allerede i dag mange ledige jobber i Trysil kommune og flere vil det bli. Behovet er aller størst i helse- og omsorgssektoren, men også i oppvekstsektoren og administrasjonen for øvrig er det ledige stillinger. Det vil uten tvil bli spennende jobber å søke på framover, sier han.–Trysil har hatt en fantastisk utvikling de siste 40 årene og er nå en av Norges desidert største og beste turistdestinasjoner. Stikk i strid med alle spådommer er vi flere innbyggere nå enn i 2015. Skal vi lykkes med videre utvikling, er vi er avhengige av større arbeidsinnvandring i årene som kommer.

I 2022 var det 219 personer som flyttet til Trysil, ifølge statistikk fra SSB. Mange flyttet fra Oslo.

–Vi har satset stort og bygd ut høyhastighets bredbånd til hele kommunen. Kommunestyret har vedtatt å bygge en helt ny og større barnehage i sentrum. Det er kort vei til sentrale strøk, og med mer fleksibilitet i forhold til bruk av hjemmekontor er Trysil attraktivt, selv om én i et forhold ikke skulle få seg jobb med en gang.

– Familien Smith Høiby er et strålende eksempel på en familie som tok et valg og fikk et bedre liv. Vi trenger flere slike. Så til dere som har tenkt tanken; gjør som dem og hopp i det, oppfordrer kommunedirektøren.

For mer informasjon, ta kontakt med: Gro Kveldro Bruksås, PR-ansvarlig Destinasjon Trysil, telefon: 46 82 66 74 eller e-post: gro@trysil.com.

Emner

Regions


Destinasjon Trysil er en medlemsorganisasjon for næringsvirksomhet i Trysil, eid av over 200 virksomheter i Trysil.

Trysil er Norges største ski- og stisykkeldestinasjon. Vi har 885 000 gjestedøgn, 28 500 senger rundt Trysilfjellet, over 1 100 000 skidager, 255 millioner NOK i skipassomsetning, 68 bakker, 31 heiser, over 500 km med langrennsløyper. Over 87 000 sykkeldager, 100 km med naturlig sykkelstier, sykkelparker, over 50 km tilrettelagte sykkelstier og et stort utvalg av aktiviteter og arrangementer. 80 % av de kommersielle gjestedøgnene i Trysil kommer fra utlandet. Trysil reiselivsstrategi 2030 viser retningen for en optimalisert og bærekraftig vekst, med en offensiv satsning på å videreutvikle Trysil som helårlig og internasjonal destinasjon.

Kontakter

Ida Dyreng

Ida Dyreng

Pressekontakt Daglig leder, Destinasjon Trysil +47 90 73 23 08

Relatert innhold

Velkommen til Trysil - størst i Norge på ski og stisykling

Destinasjon Trysil er en medlemsorganisasjon for næringsvirksomhet i Trysil, eid av over 200 virksomheter i Trysil.

Destinasjon Trysil har ansvaret for markedsføring og informasjon til gjester, PR og vertskapsoppgaver, ulike utviklingsprosjekter og stisykkelsatsingen Trysil Bike Arena. I tillegg arrangerer de møteplasser og kompetansetiltak for næringslivet i kommunen.

Trysil er Norges største ski- og stisykkeldestinasjon. Vi har 885 000 gjestedøgn, 28 500 senger rundt Trysilfjellet, over 1 100 000 skidager, 255 millioner NOK i skipassomsetning, 69 bakker, 32 heiser, over 500 km med langrennsløyper. Over 92 000 sykkeldager, 100 km med naturlig sykkelstier, sykkelparker, over 65 km tilrettelagte sykkelstier og et stort utvalg av aktiviteter og arrangementer. 80 % av de kommersielle gjestedøgnene i Trysil kommer fra utlandet. Trysil reiselivsstrategi 2030 viser retningen for en optimalisert og bærekraftig vekst, med en offensiv satsning på å videreutvikle Trysil som helårlig og internasjonal destinasjon.

Destinasjon Trysil
Storvegen 3
2420 Trysil
Norge